התקדמות הממשלה בהשתלטות על גופים חיוניים לקיומה של הדמוקרטיה
לאורך שנות שלטונו האינסופי של נתניהו הוא ביצע פעולות השתלטות על המוסדות שמרכיבים את הדמוקרטיה שלנו במבחר כלים: מינויי אנשי מפתח בראש המערכות, ייבוש תקציבי, חקיקה ועוד ועוד. אבל מאז הקים את ממשלת הימין מלא מלא מלא עם שותפיו האסטרטגיים בן גביר וסמוטריץ ועם התוכנית להפיכה משטרית מכבש ההשתלטות כפסע לפני כיבוש מוחלט של כל המערכות.
מתבסס על התחקיר של ד״ר עדו באום בדמארקר: נתניהו מפרק את הדמוקרטיה: מוסדות המדינה שנכבשו — ואלה שנלחמים לשרוד
״נתניהו הפך את המל״ל לגוף ביצוע של ראש הממשלה שפעל במקביל ובסתירה למשרד הבטחון בתחומי האחריות והבקיאות של משרד הבטחון״ – מסקנות הביניים של ועדת החקירה הממלכתית לנושא הצוללות וכלי השיט 24.06.2024
יוסי כהן, ראש המל״ל מ2013 עד 2015 פעל כשליחו של נתניהו גם בפרשת הצוללות וגם בנושא מתווה הגז, שם כזכור יממה לאחר שהעיד למענו של נתניהו שיש צורך בטחוני במתווה הגז – מונה לראש המוסד.
עוד מ- 2013 עם יוסי כהן בראשה המל"ל שמופקדת על תמונת מידע והערכה מתחילה להפוך לזרועו של נתניהו. ומ-2023 לעומת המינויים הקודמים לראשי המל״ל שהיתה בהם מראית עין מקצועית כעת בראש המל"ל עומד צחי הנגבי, שאין לו כל קשר לתחום והוא פוליטיקאי שעיקר מומחיותו היא נאמנות לנתניהו. וככה הגוף הזה הפך לגמרי לזרוע פוליטית של ראש הממשלה.
2019 | הרשות הראשונה שנכבשה
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מונה ב-4.7.2019 אחרי גולדברג, לינדנשטראוס ושפירא מבקרי מדינה נשכניים, ונבחר לאחר שנתניהו הודיע שהוא המועמד שלו. ואכן מתניהו הודה לו בנאומו הראשון בתפקיד.
מתניהו, מבקר המדינה הראשון שאינו שופט בדימוס, הציג מההתחלה את גישתו לתפקיד כ״ביקורת בונה״, ואחד מצעדיו הראשונים במשרד המבקר היה לפרק את האגף לחקירות שחיתות.
״מאז שאנגלמן נכנס לתפקיד הוא הורס בשיטתיות את כל מה שמשרד המבקר אמור לעשות: דוחות המבקר הפכו בתקופתו ל"מעודנים", כאלה שלא מטילים אחריות אישית ועם גישה שאומרת שאסור להסתכל רק על השלילי – צריך לתת גם פידבק חיובי.״ – רועי ברגמן, כלכליסט 20.12.20
התוצאה: דו"חות המבקר לא זוכים להד משמעותי. שרים שכשלו, לא נרתעים. המוסד נכשל בתפקידו לחייב את הממשלה להתנהל באופן תקין.
לאחר השבעה באוקטובר אנגלמן הודיע שהוא יחקור את הכשלים בהתנהלות הצבא וניהל לצורך כך מאבק עם הרמטכ"ל היוצא, הרצי הלוי. נזכיר – צה״ל כבר הודה בכישלון. את הדרג המדיני הוא לא חוקר וקולו לא נשמע בנושא הקמת ועדת חקירה ממלכתית.
מאז הקמת הממשלה בינואר 2023 ורשות החברות הממשלתיות ניתנה לידיו של אמסלם, הרשות שאחראית על שורה ארוכה של חברות הפכה לבור שומן של תקציבים בעשרות מיליארדי שקלים, מכרזי ענק וג'ובים בידיו של השר הממונה על הרשות, דודי אמסלם.
אמסלם פועל לפרק את נבחרת הדירקטורים כדי למנות מקורבים בחברות, ודחק החוצה את המנהלת הקודמת של רשות החברות, מיכל רוזנבוים, תוך שימוש בשפה אלימה ומיזוגינית.
המשטרה נכבשה. עוד לפני השבעת הממשלה, העבירה הקואליציה תיקון לפקודת המשטרה, לבקשת השר לביטחון לאומי לשעבר איתמר בן גביר, המעניק לשר סמכות להתערב בקביעת מדיניות המשטרה. התערבות זו גלשה מהר מאוד להכתבת מדיניות בהפגנות ולמעורבות במינויים בדרגי השטח.
בתוכנית "עובדה" חשף ספי עובדיה את הזיקה בין מפכ"ל המשטרה, דני לוי, לסביבת נתניהו. העובדה שהמפכ"ל שכר דווקא את סנגורו של נתניהו לכתוב מכתב איום בתביעת דיבה בתגובה לתחקיר מגבירה את החשש מפוליטיזציה.
תחום השחיתות הציבורית מטריד במיוחד. יש לא מעט חקירות שחיתות באחרונה — מירי רגב, מאי גולן, שיחות שרה נתניהו וחני בליוויס, פעילות יועצי ראש הממשלה נתניהו. מנגד, גוברת האי־ודאות באשר ליכולת של להב 433 לנהל חקירות שחיתות. במציאות שבה קצינים מתקדמים על בסיס נאמנות פוליטית, היחידה הזאת סובלת במיוחד.
משרד החינוך אמור על פי חוק להטמיע ערכי ממלכתיות ודמוקרטיה, מאז מונה קיש לשר החינוך הוא פועל לחיסול החינוך הממלכתי ולהעברת תקציבים למגזרים החרדי והדתי. עד כדי כך שיוגב גרדוס מנכ״ל אגף תקציבים באוצר מזהיר בפירוש מחיסול החינוך הממלכתי.
במקביל קיש מנהל מאבק נגד ראשי ההשכלה הגבוהה ומנסה להשתלט על המל״ג.
מאז הקמתה של הממשלה הנוכחית מתנהלת מלחמת חורמה של הממשלה והקואליציה נגד היועצים המשפטיים, נעשות פעולות להחלשתם ולהפיכת תפקידם ל״משרות אמון״.
היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה אמורים לשמש שומרי סף מקצועיים, המונעים חריגה מסמכויות או פגיעה בטוהר המידות במסגרת עבודת המשרד. בשנה האחרונה הצליחה הממשלה להאיץ את פרישתם של תשעה יועצים ש"הפריעו" לה, ובהם היועץ המשפטי של משרד האוצר, אסי מסינג. במקומם מתכוונת הממשלה למנות יועצים משפטיים "נוחים". התוצאה: עוד מנגנון ביקורת חיוני על הממשלה הוסר.
במקביל מועלות הצעות חוק שונות ומשונות כדי לעגן את האירוע בחקיקה.
הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו והמועצה לשידורי כבלים ולוויין מפקחות על ערוצי השידור המסחריים ועל הטלוויזיה הרב־ערוצית. גם כאן מנסה שר התקשורת, שלמה קרעי, למנות מקורבים לגופי הפיקוח. חלק מהניסיונות נבלמו, אבל בפועל הפיקוח על התנהלות גופי השידור מקרטע. במקביל, הקואליציה קידמה חקיקה שהיטיבה עם ערוץ 14, והשוק כולו הבין את הרמז.
עוד מוסד שהתחיל להתדרדר ב-2018 עם מינוי של דניאל הרשקוביץ
זהו מוסד קריטי:
♦ נציבות שירות המדינה שולטת בדרכי המינוי והפיטורים, ובמנגנון המשמעת של כ-80 אלף עובדים בשירות הציבורי.
♦ נציב שירות המדינה הוא הקול המכריע בשורה של ועדות מינוי לתפקידים הבכירים והרגישים ביותר בשירות הציבורי.
״ג'ובים למקורבים, מינויים פוליטיים, חלקם בעלי עבר פלילי, ומסלולים עוקפים להכשרת מועמדים פסולים: כל אלה מאושרים בלי להערים קשיים על ידי נציב שירות המדינה, לצד גל עזיבות של אנשי מקצוע. עם סיום הקדנציה מותיר דניאל הרשקוביץ את השירות הציבורי בשפל חסר תקדים״ – יובל שדה, כלכליסט
ואז כשהרשקוביץ סיים את תפקידו נתניהו התעקש למנות את רואי כחלון, למרות התנגדות היועמ״שית לממלא מקום הנציב. זו השיטה של נתניהו – מינוי ממלא מקום שיהיה חייב לו. ובמקרה הזה נתניהו מתעקש לקבוע נוהל שיאפשר לו למנות נציב שירות מדינה פוליטי כרצונו — אף שממשלתו התחייבה בעבר לגבש נוהל מינוי שיבטיח עצמאות וא־פוליטיות של הנציב. זהו עוד נושא שמונח לפתחו של בג"ץ להכריע בעתירות שנועדו למנוע את הפיכת תפקיד הנציב לפוליטי.
אבל בעוד הראש כבר נפל, הנציבות עצמה נותנת פייט מרשים מאוד (ולכן נמצאת בקטגוריית תחת התקפה ולא תחת כיבוש). לדוגמא ההתנהלות בפרשת רואי כחלון: ״כמה מנהלים בכירים בנציבות אסרו על השתתפות בדיונים עם כחלון, ולא איפשרו לו להתחבר למערכות ההון האנושי של הנציבות. אלה מהלכים חסרי תקדים, והם היו שנויים במחלוקת בצמרת הנציבות״ – (מירב ארלוזורוב, 30.3.25, דה מארקר)
צה״ל שזוכה בכל הסקרים לאימון ציבורי גבוה בהרבה מזה של הקואליציה, נמצא תחת התקפות קשות של השלטון ונתניהו בראשו.
מאז ההדחה של יואב גלנט, שר הביטחון שניסה להגן על צה"ל מפני שיקולים פוליטיים, מרחף סימן שאלה מעל הצבא. לקואליציה יש אינטרס להשפיע על מדיניות צה"ל בשטחים, על סדרי עדיפויות בהקצאת כוחות ובעיקר, כמובן, על סוגיית הגיוס. גרירת הרגליים בגיוס חרדים, מינוי ישראל כ"ץ לשר הביטחון והפעילות של הקואליציה לחקיקת השתמטות לחרדים — מלמדים כי הצבא כבר הוכפף לשיקולי הישרדות פוליטית. המחיר כבד: פגיעה בא־פוליטיות של צה"ל מסוכנת לביטחון המדינה.
שב"כ מרכז עוצמה אדירה וחייב לפעול בממלכתיות. הניסיון של נתניהו להדיח את ראש שב"כ, רונן בר, בעיצומה של חקירת "קטאר־גייט" נגד יועצים מסביבת ראש הממשלה, מטילה צל כבד על עצמאות הארגון. בר הזהיר כי נתניהו דורש ממנו להפגין אמון אישי על חשבון אינטרס הציבור. הקרב על הארגון לא הוכרע.
תאגיד השידור הציבורי כאן הוקם במטרה להעניק שידור ציבורי בלתי תלוי, המשרת את כלל האוכלוסייה. מאז הקמתו, קואליציית נתניהו מנסה לשלוט בו. הממשלה מנסה למנות את אנשיה לגופי למועצת התאגיד. במקביל, הקואליציה מקדמת הצעות חוק פרטיות לשליטה פוליטית בתאגיד ובתקציבו. תחת איומים אלה, התאגיד מאבד את חופש הפעולה העיתונאי שלו.
לפחות 5 הצעות חוק נגד השידור הציבורי הוגשו ועברו קריאה טרומית
אגף התקציבים והחשב הכללי במשרד האוצר אחראים על גיבוש התקציב ועל יישומו, ומהווים שומרי סף חשובים ביותר בכל הנוגע להקצאת משאבי המדינה. מאז תחילת כהונתה של הממשלה מתמודדים הממונה על התקציבים, יוגב גרדוס, והחשב הכללי, יהלי רוזנברג, עם לחצים כבדים מצד שר האוצר, בצלאל סמוטריץ'. מנכ"ל משרד האוצר שהשר עצמו מינה, שלומי הייזלר, היה אמור לשמש חיץ בין השר לראשי האגפים, אבל הוא התפטר בדצמבר האחרון — איתות ללחץ הפוליטי הכבד שמופעל על דרגי המקצוע במשרד.
בזירה הזאת הלחצים עצומים. לזכות פקידי האוצר נרשמו לעת עתה כמה הצלחות — למשל בלימת הסטה של מיליארדי שקלים לחינוך החרדי הלא מפוקח. אבל יש גם כישלונות, ואין לציבור יכולת אמיתית לעקוב אחר הפוליטיזציה של חלוקת הכספים.
מוסד היועץ המשפטי לממשלה הוא המעוז, בה"א הידיעה, בהגנה על שלטון החוק והדמוקרטיה. גלי בהרב־מיארה, היועצת המשפטית לממשלה, נתונה למתקפות אישיות מצד שרי הממשלה ושלוחיהם. שר המשפטים, יריב לוין, כבר החל בהליך הדחה חסר תקדים נגדה. בהרב־מיארה התריעה עוד בקיץ כי הממשלה אינה מתנהלת בתהליכי עבודה מסודרים — כלומר, הממשלה ממדרת ועוקפת את שומרת הסף שלה. היועצת והמשנים שלה עדיין מצליחים למלא את התפקיד הקרדינלי שלהם, אבל לא ברור עד מתי תוכל היועצת להיאבק בלחצים או להגן על עצמאות המוסד נוכח המתקפות חסרות הרסן.
הממשלה בהובלת שר החינוך עושה מאמץ ניכר לשלוט במועצה להשכלה גבוהה (מל"ג). אין למועצה מנכ"ל קבוע. הקרב על המל"ג הוא חלק מהניסיון לחנוק את האקדמיה ולשלוט בה. לא מעט חוקרים ואנשי סגל פועלים נגד הנסיגה הדמוקרטית. לעומת זאת, ראשי המוסדות להשכלה גבוהה ממעטים להשתמש בכוחם המצרפי, בין אם מחשש לתקציבים ובין אם מתוך רצון לשמור על נייטרליות א־פוליטית. הקו הזה מתחיל להשתנות עכשיו, עם הודעת ראשי האוניברסיטאות כי ישבתו במחאה אם יפוטרו היועצת המשפטית לממשלה וראש שב"כ.
הגישה המהוססת עד כה עודדה ארגונים פופוליסטיים קיצוניים לפעול נגד מרצים שמביעים עמדות ביקורתיות. אחרי שנתיים של הפיכה משטרית, החופש האקדמי נמצא בסכנה מיידית, והמוסדות להשכלה גבוהה עוד לא התעלו לגודל האתגר.
לנשיא המדינה שנחשב באופן מסורתי סמל מאחד, שמייצג את ערכי הממלכתיות והשילוב בין חלקי החברה השונים יש חשיבות גדולה בימים של נסיגה דמוקרטית. אלא שקולו של יצחק בוז׳י הרצוג שנבחר בשל תמיכת נתניהו במועמדותו, לא נשמע לא בנושא ההפיכה המשטרית ולא בסוגייה המוסרית של החזרת החטופים.
לא זון בלבד שהנשיא הרצוג לא פועל לבלום את הנסיגה הדמוקרטית, אלא שפעילותו המעטה בנוייה בעיקר על כניעה לצד הפופוליסטי.
הוא קידם פשרה בשם ״מתווה הנשיא״ שבבסיסו ויתור על העקרונות הדמוקרטים ופיוס יריב לוין ושמחה רוטמן.
הוא ניסה לשכנע את היועצת המשפטית לממשלה להקל על נתניהו בהליך הפלילי (חשיפה של גידי וייץ ב"הארץ") כי הנשיא.
ועוד
שבוע שישי של הפגנות מול בית הנשיא הרצוג במחאה על המתווה שפירסם
צילום: יואב איתן pic.twitter.com/BEDWUnDPHZ
— דמוקרטTV (@Democrat_TV) February 11, 2023
ביום ה-6 של מלחמת יום כיפור הופל המטוס של אורי ערד מעל הדלתא המצרית. ערד ישב בשבי עד לעסקת חילופי שבויים. הוא ידע שהמדינה שלו מאחוריו.
אתמול, יחד עם מאות, הוא התייצב מול הבית של בוז׳י הרצוג כדי לנסות להסביר את ההבדל בין ממלכתיות למכונת כביסה של מילים. לא שיש עם מי לדבר שם… pic.twitter.com/Aq8PTJ9F5C
— Ran Harnevo (@harnevo) September 22, 2024
החיבור ההדוק בין המישור המדיני־פוליטי למישור המודיעיני חיוני לביטחון המדינה, אבל הגבולות חייבים להישמר. בראש המוסד עומד דדי ברנע, הנחשב איש מקצוע א־פוליטי, אלא שבסוגייה הבוערת כעת – פיטורי ראש השב״כ, הארגון המקביל – קולו של דדי ברנע לא נשמע.
מול הרשימה הארוכה של ראשי מוסד ושב״כ לשעבר שיצאו נגד פיטורי רונן בר ראש השב״כ – דממה עמוקה מגיעה מכיוון המוסד וראשו.
הפרקליטות בראשות עו"ד עמית איסמן, כפופה ליועצת המשפטית לממשלה, אך למרות שהיא נמצאת תחת התקפה קשה מצד השלטון ומכונת הרעל, ניכר שאיסמן ממעט להצהיר הצהרות ציבוריות חד־משמעיות בנוגע לסכנות המאיימות על הדמוקרטיה.
לא נראה כי הוא חותר תחת תפקודה של בהרב־מיארה, אך הוא שומר על מרחק בטוח, ומשאיר את היועצת כיעד עיקרי למתקפות הקואליציה. התנהלותו של איסמן מעוררת תחושה כי הפרקליטות, במקום לפעול בשצף קצף כדי להגן על שלטון החוק, בוחרת בקו זהיר. קו כזה עלול לעודד מהלכים אנטי־דמוקרטיים.
מוטי גילת
מישהו ראה במקרה את פרקליט המדינה?
======================חלק א׳
מישהו ראה במקרה את פרקליט המדינה עמית איסמן מאז נכנס האחרון לתפקידו לפני כשלוש שנים? מישהו יכול למסור מידע על מקום הימצאו של האיש שבידיו הופקדה המלחמה בשחיתות השלטונית? מישהו יכול להסביר איך קורה שהאיש… pic.twitter.com/0dg5e4d5yN
— the little prince (@thelitt80824365) January 29, 2025
הרשויות בתחום הפיננסי תיפקדו במשך שנים כגופים עצמאיים יחסית. דווקא הכלים המקצועיים שבידן עלולים לשמש אותן כדי לשרת מדיניות ממשלתית פופוליסטית. מדינות בעלות שלטון פופוליסטי נוטות לסבול מירידה בצמיחה ופגיעה בהשקעות זרות. העובדה שהרגולטורים הפיננסיים לא משמיעים קול בנוגע למחירים האדירים שהמדיניות הנוכחית עלולה לגבות בעשור הקרוב, מצביעה על חשש כי הרשויות האלה חוששות מהבעת עמדה לעומתית.
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, הזהיר מפני ההשלכות הכלכליות של ההפיכה המשטרית. זו הסיבה שלפני 7 באוקטובר נתניהו החליט לא להשמיך את כהונתו וחיפש לו מחליף. כשבני גנץ ואייזנקוט נכנסו לקבינט אחרי ה7 באוקטובר הם לחצו להמשיך את כהונתו.
הנגיד נהנה, לפי החוק, מעצמאות רבה. לכן הוא מצליח להשמיע קול ביקורתי יותר מרגולטורים אחרים. אבל עכשיו הממשלה גוררת רגליים בחידוש הכהונה של המשנה לנגיד, אנדרו אביר, למרות בקשת ירון. ככה יעשה לאיש שמעז לשמור על עצמאות.
הלמ"ס אחראית על הנתונים הרשמיים המשמשים בסיס לקביעת מדיניות. זו הסיבה שבתחילת עונת ההפיכה המשטרית, פברואר 2023 – נתניהו ניסה להשתלט על הלשכה דרך מינוי מקורבו ומנכ"ל משרדו יוסי שלי לממלא מקום הסטטיסטיקאי הלאומי, העומד בראש הלמ"ס.
גרסת נתניהו למה שעשה חברו ויקטור אורבן מהונגריה, שלא אהב את הנתונים הכלכליים. אצל אורבן זה הצליח. בישראל עדיין לא. אבל האיום מרחף באוויר.