מה הקשר בין עישון לביטול עילת הסבירות תשאלו את עצמכם, ומייד תדליקו סיגריה. ובכן, העתירה של המיזם למיגור העישון מדגימה במדוייק עד כמה ביטול עילת הסבירות יפגע ויסכן בעצם את החיים ממש של כל אחד מאיתנו.
בג"ץ מתחיל לדון השבוע בביטול עילת הסבירות שהעבירה הכנסת, במטרה לצמצם את הביקורת השיפוטית על הרשות המבצעת.
שורה של גופים עתרו לבג"ץ בבקשה לפסול את התיקונים שבוצעו בחוק, בנימוקים שונים. אחת העתירות המעניינות ביותר, שמדגימה עד כמה התיקון עלול לפגוע בכל אחד ואחת מאיתנו, היא זו שהגיש "המיזם למיגור העישון". לטענתו, בדיקה היסטורית של החלטות הממשלה ובג"ץ בנוגע לעישון, מראה כי לעילת הסבירות היתה חשיבות רבה בהגנה על בריאות הציבור, מפני החלטות ממשלה, לא סבירות.
"התיקון בעילת הסבירות עלול להוביל למצב משפטי חסר תקדים מאז קום המדינה במסגרתו בעלי סמכות לא יהיו נתונים לכל ביקורת שיפוטית על-פי עילת הסבירות בתחומי פעולה רבים במסגרת הפעלת שיקול הדעת המנהלי", נכתב בעתירה מטעם המיזם שהוגשה באמצעות עו"ד אפי מיכאלי, "למצב זה עלולות להיות השלכות עמוקות וקשות על הגנה של אינטרסים ציבוריים רבים".
"המיזם הרב מגזרי למיגור העישון" הוא ארגון חברתי שמטרתו היא מניעת עישון בקרב בני נוער וצעירים. אחד המאבקים החשובים שניהל המיזם היה בתחום המיסוי על מוצרי עישון. להעלאת המס, יש השפעה ברורה על הפחתת העישון ומניעת התחלות עישון, אבל הממשלה לא טיפלה במשך שנים בעיוותי מס בתחום שהובילו לצריכת יתר של מוצרי עישון שהמס שהוטל עליהם היה נמוך מזה שהוטל על מוצרי עישון אחרים – והמיזם הגיש עתירות בנושא. מדוע בכלל ניתנו הקלות על מיסוי חלק ממוצרי העישון? לחצים של לוביסטים? אינטרסים סמויים? נשאיר את השאלה פתוחה…
"התשתית המשפטית לעתירות אלה ולפסיקות בית המשפט בהן (או לשינוי העמדה מצד שרי האוצר השונים ללא הצורך בהכרעת בית המשפט) נסמכה כל כולה על עילת הסבירות", נכתב בעתירה על-ידי עו"ד מיכאלי, "ביטול הביקורת השיפוטית על החלטותיהם של נבחרי ציבור על בסיס העילה מסיר הגנה משמעותית של המשפט המנהלי על האינטרס הציבורי בשמירה על בריאות הציבור, כך שבמקרים דומים בעתיד לא ניתן יהיה לבחון החלטות דומות במבחן הסבירות".
על-פי דו"ח שר הבריאות על העישון בישראל 2021, אחוז המעשנים מגיל 21 ומעלה בישראל, עומד על כ- 20%. על-פי הערכות משרד הבריאות המוצגות בדו"ח, בכל שנה כ-8,000 אישה ואיש מתים בישראל מוות מוקדם כתוצאה מעישון, מהם כ-800 אנשים שאינם מעשנים בעצמם אך נחשפו לעישון כפוי. כמו כן, מנתוני מחקר מעקב של המיזם עולה תמונה מדאיגה של ירידה בגיל התחלות העישון לגילי 12-10 ושל הכפלה בתוך ארבע שנים של שיעור בני הנוער המעשנים באופן יומיומי מ-4.7% ב-2019 ל-9.8% ב-2022.
"על אף המורכבות של שוק מוצרי העישון המתאפיינת במגוון של מוצרים, מס הקנייה שהוטל על מוצרי העישון השונים לא היה דומה ובמקרים מסוימים לא הוטל כלל", אומרת מנכ"לית העמותה שירה כסלו, "מצב דברים זה יצר עיוות קשה בשוק מוצרי העישון תוך יצירת תמריץ לצרוך מוצרים שהמס המוטל עליהם נמוך באופן משמעותי מהמס המוטל על מוצרים תחליפיים אחרים. כך לדוגמה, המס שהוטל על הטבק לגלגול לעומת המס שהוטל על סיגריות רגילות, הוביל למצב שמחירה של סיגריה מגולגלת עמד על כמחצית ממחירה של סיגריה רגילה. מצב זה, שנמשך שנים ארוכות, הוביל רבים לצריכתו הגוברת של טבק לגלגול ובעקבות כך לפגיעה עמוקה יותר בבריאות הציבור". בנוסף, מוסיפה כסלו, לא הוטל כל מס קנייה על מוצרי עישון מסוימים, כגון סיגריית ה- IQOS וסוגים שונים של סיגריה אלקטרונית (לשימוש חוזר ולשימוש חד-פעמי).
לדברי העותרים, למרות האינטרס הציבורי בקיומה של מדיניות מס שוויונית ויעילה ככל שניתן, נציגי הציבור התנגדו ברובם להעלאת מיסי הקנייה המוטלים על מוצרי העישון השונים או הטלתם באופן שיביא לאיזון במחיריהם. "רק העתירות לבג"ץ הובילו את נבחרי הציבור לעשות שימוש בסמכותם להטיל או להגדיל את מס הקנייה המוטל על מוצרי עישון מסוימים ובכך נוצר איזון מסוים (גם אם לא אופטימלי) במדיניות המס", אומרת כסלו.
כך למשל – רק לאחר הגשתן של העתירות בעניין מיסוי סיגריית ה- IQOS ובעניין מיסוי הסיגריה האלקטרונית ובשל החשש מביקורת שיפוטית – ולאור עמדת גורמי המקצוע השונים ובכללם גורמים במשרד האוצר, במשרד הבריאות ובמשרד הייעוץ המשפטי לממשלה – הוטל לבסוף מס קנייה על מוצרים אלה ללא צורך בהכרעתו של בית המשפט. "במקרים אלה, די היה באפקט המצנן של עילת הסבירות ובחשש מהכרעת בית המשפט בכדי שנבחרי הציבור יפעילו את סמכותם ולא ימנעו מהפעלתה באופן בלתי סביר בצורה קיצונית", מסביר עו"ד מיכאלי בעתירה.
"בהיעדר תחולתה של עילת הסבירות על נבחרי ציבור, נראה כי לא תהיה עוד דרך להתמודד עם הימנעותם של נבחרי ציבור להפעיל את סמכותם ולפעול לטובת אינטרס הציבור בצמצום תופעת העישון בדרך של הטלת מס קנייה שוויוני ויעיל על כלל מוצרי העישון, או במקרים נדרשים אחרים", מסכם עו"ד מיכאלי.