שאלה: למה אתם קוראים לרפורמה במערכת המשפט – הפיכה משטרית? ולמה דיקטטורה, הרי יש בחירות?
תשובה: כדי שלא יהיה כוח בלתי מוגבל לשלטון – בדמוקרטיה 3 רשויות שמפקחות אחת על השנייה: מחוקקת (הכנסת), מבצעת (ממשלה), שופטת (בית המשפט). בישראל בפועל יש 2 רשויות: הממשלה (המבצעת) שולטת על הכנסת (המחוקקת). הרשות היחידה שיכולה לבקר את השלטון היא השופטת.
אם הרפורמה תעבור, נשאר עם רשות אחת שהיא השלטון. ללא רסן ועם כוח בלתי מוגבל. זו הגדרה לדיקטטורה.
4 תגובות
כתבתם כך:
בדמוקרטיה 3 רשויות שמפקחות אחת על השנייה: מחוקקת (הכנסת), מבצעת (ממשלה), שופטת (בית המשפט). בישראל בפועל יש 2 רשויות: הממשלה (המבצעת) שולטת על הכנסת (המחוקקת). הרשות היחידה שיכולה לבקר את השלטון היא השופטת.
שאלתי היא – אם לפי דבריכם בדמוקרטיה הרשויות מפקחות האחת על השנייה, והגדרתם את הרשות השופטת כרשות, אז מי מפקח על הרשות השופטת? ואם היא יכול לבקר את השלטון, אז מי יכול לבקר את הרשות השופטת ?
תודה.
זו לא שאלה של פיקוח. זו בעיה של איזונים ובלמים.
לרשות המחוקקת+מבצעת יש כוח מוחלט. אפילו אם הם מייצגים את הבוחרים שלהם (דבר שאני אישית מטיל בו ספק בעשרים השנה האחרונות) עדיין באפשרותם לנצל ולפגוע בזכויות של המיעוט (אלה שלא בחרו אותם).
כרגע בישראל יש רק רשות אחת שיכולה להגן על המיעוט (ולמעשה כל אזרח) מפני כוחו של השלטון. זוהי הרשות השופטת.
הרשות השופטת בישראל היא גוף מקצועי (למרות התפקיד שהיא מקיימת כחלק מהמנגנון הפוליטי). הדרך היחידה "לפקח" על הרשות השופטת היא לאפשר לרשות המחוקקת+מבצעת להיות חלק מבחירת השופטים לכל הערכאות. זוהי הוועדה לבחירת שופטים שמורכבת מחמישה אנשי מקצוע (שלושה מהם עורכי דין) וארבעה פוליטיקאים (שני שרים ושני חברי כנסת).
שיטה זו אינה מאפשרת הטיה פוליטית, נותנת לבעלי המקצוע את עיקר הכח, אבל מאפשרת לפוליטיקאים להשפיע על הבחירה.
הבעיה אליה מתייחס יריב לוין היא העובדה שהחלק המקצועי מורכב בעיקרו משופטים ש"נבחרים" בשיטת הסניוריטי. זוהי שיטה בעיתית, שכמעט לא מאפשרת להכניס שופטים "חדשים" לנשיאות בית המשפט, ולכן חוסמת שינויים שהרשות המחוקקת+מבצעת מנסה לקדם, מכיון שהרשות המחוקקת נעשת "שמרנית" ומשמרת רעיונות שהתעצבו על ידי ממשלות קודמות (שמזוהות עם ה"שמאל").
הרפורמה שמציע יריב לוין נותנת לקואליציה (המחוקקת+מבצעת) רוב מוחלט בועדה, ובכך מבטיחה שהמינויים לשופטים יהיו פוליטיים, ומערכת המשפט תעבוד בשביל הנבחרים ולא בשביל האזרחים. בכך למעשה (ובעזרת חוקים נוספים שמקטינים את כח בית המשפט ככלי פיקוח הנגיש לאזרחי ישראל) הוא מבטל את הרשות השופטת ומקדם רשות אחת: מחוקקת+מבצעת+שופטת.
שלטון בעל רשות אחת נקרא "משטר סמכותני", או "דמוקרטיה טוטליטרית" (בהנחה שלא יבטלו את הבחירות) – כיון שאין בע אף בלם או כח מאזן שלטון. למעשה זו סוג של דיקטטורה.
ילד בן 16,
הרסתם לי כל כך הרבה פעמים את חופש התנועה, אני לא יכול לנסוע מיקנעם לחיפה לעבודה שלי או לחברה שלי אבא שלי נתקע בעבודה בגללכם.
אני כל כך שונא אותכם ולא בגלל הדעה הפוליטית שלכם רק בגלל שאתם בוחרים להרוס לעם הפשוט כדי לשנות משהו שלא התאים לכם.
הצליח לכם פילגתם את העם….
אורן. ליבי איתך.
אין ספק שבתוכנו ישנם "ערב רב" שלא ידע את משה רבינו והם זורעים שנאה וקיטוב בכל דרך אפשרית, והכי נורא שאין להם בעיה "לשרוף את המדינה".
ממש מזכיר את חורבן בית שני עם הבריונים ששרפו את מחסני המזון…
ה' יעזור שנהיה מאוחדים ונאהב אחד את השני גם אם דעותינו שונות.